זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
31/08/23 16:40
13.68% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מחשב שולחני לא חייב, כבר מזה שנים רבות, להראות כמו פיגוע עיצובי הכרחי כברירת מחדל. לא משנה אם לוקחים אותו למשרד לצורך עבודה, או תוקעים באותו בחדר כדי שהילד ילמד, הכיעור לא חייב לבקר.
מעבר לכך שבוני מערכות עצמאיים רבים כבר למדו להכיר שיש הרבה פתרונות מאוד עיצוביים גם עבור שיטת הרכב אותו בעצמך, מחשבי 'הכל כלול' – קרי, All In One – בלא מעט פעמים, מעבר לכך שהם מציעים יחידה אחת שכוללת את המסך וגם את המחשב עצמו, גם מספקים עיצוב לא רע בכלל.
והעיצוב של YOGA AIO 7 מבית לנובו הוא מעבר ללא רע בכלל, הוא פשוט מצוין, ומעבר לכך שהוא מצוין, הוא גם שונה יחסית למה שמוצעים כיום בשוק המגוון כל כך.
זה לא רק בחירת הצבעים הטובה, שמשלבת לבן קרמי עם גוונים אפורים מתכתיים, זה לא רק המעמד המעניין, היציב והחזק, עם הציר המסיבי, שמקל מאוד על הטיית המחשב מעט קדימה או מעט אחורה, וזה גם לא משטח הרמקולים הבולט והגדול מקדימה שאותיות ה-JBL שמוצגות עליו מציינות את החברה שעומדת מאחורי הטכנולוגיה של שני הרמקולים הגדולים בעוצמה של 5 וואט האחד – שתומכים גם ב-Dolby ומפתיעים לטובה בעוצמה וגם באיכות, וזה גם לא היכולת לפרק את המצלמה מלמעלה ובכלל להסיר אותה מהמחשב אם ממש רוצים לשמור על פרטיות – זו ההחלטה ליצור בידול פשוט מוחלט בין המסך עצמו למחשב, שמביאה יכולות עבודה שממצבות את ה-YOGA AIO 7 כמחשב שמתאים לכל סביבת עבודה, כולל במרחבי עבודה קטנים בארגון.
הפרדת רשויות
עיצוב מסעיר. YOGA AIO 7 מבית לנובו. צילום: יח"צ
כן, המעמד מאחור הוא למעשה המחשב, ומסך ה-27 אינץ' מלפנים מחובר בציר, ומקבל הרבה חופש, כזה שמאפשר לסובב אותו ב-90 מעלות, כדי לעבוד איתו באופן אנכי במקום אופקי – אפשרות שיוצרי תוכן, גרפיקאים וגם מפתחי תוכנה אוהבים – ולעשות את זה מבלי לחשוש שכבלים ייגררו, יימשכו או יזוזו לכל מיני כיוונים על השולחן, כי הם בכלל לא מחוברים אליו.
אבל זה לא רק הסיבוב. ההפרדה הזו גם הובילה את המהנדסים של לנובו לאפשר למי שרוצה בכך, להתייחס אל המסך כאל מסך 27 אינץ' מהמניין. זה אומר שבצד הימני שלו, ליד כפתור ההפעלה, יש שלושה כפותרי OSD שמאפשרים לבחור הגדרות תצוגה ישירות, מבלי להיכנס בכלל למערכת ההפעלה, וזה כולל בהירות, ניגודיות רוויית צבעים וכל מה שאפשר לחשוב עליו – אם כי לצערי התברר שהם לא ממש ממוקמים לשימוש נוח, כשהמסך במצב עבודה 'רגיל'.
תכונה אחרת, שמיועדת בעיקר לשימושים משרדיים לדעתי, היא הכפתור Switch בצד השני, שמאפשר לבחור אחד משלושה מצבי עבודה של המסך: רגיל, כזה שמציג את מה שמערכת ההפעלה ותוכניותיה מציגה, מצב שמאפשר הקרנה של תכנים באמצעות אפליקציה של לנובו (שמשום מה זמינה רק ב-App Store של אפל נכון לכתיבת שורות אלו), ומצב שלישי שמאפשר להשתמש בחיבור ה-USB-C בצד המחשב, שתומך ב-DisplayPort כדי לחבר מחשב אחר או התקן משדר באמצעות כבל.
בצד האחורי של המחשב יש כמובן מספיק חיבורי USB-A, חיבור לרשת מקומית וחיבור HDMI, שמאפשר לחבר עוד מסך, וזה פחות או יותר מספיק לכל תרחיש עבודה שאפשר לחשוב עליו.
וגם הביצועים מאוד מספקים
המסך עצמו מציע פאנל IPS ברזולוציה של 3840×2160 פיקסלים והתמונה, עם בהירות של 350 ניט, יחס ניגודיות של 1,300:1 ותמיכה של 99% במרחבי הצבעים DCI-P3 ו-Adobe RGB, טובה מאוד בעת צריכת מדיה, בעת גלישה וגם במשחקים.
יש אמנם שוליים קצת בולטים מסביב, אבל זה לא ממש מפריע בסך הכל.
התצורה הטכנית אמנם אינה נושקת לגבהים הכי עדכניים כיום, אבל היא מספיק חזקה בהחלט. הדגם שהגיע לבדיקה שלי מצויד במעבד Ryzen 7 5800H של AMD, שהוא מעבד שמונה ליבות שתומך בעבודה בריבוי נימים במהירות שיכולה להגיע ל-4.4 גיגה-הרץ. לצידו יש 32 גיגה-בייט זיכרון RAM מסוג DDR-4, כונן אחסון מכני בנפח של 2 טרה-בייט וכן אחסון נוסף המבוסס על כרטיס SSD בתצורת M2. 2242 בנפח 1 טרה-בייט.
ומה שבאמת מספק את הפאנץ' הנוסף הוא כרטיס גרפי ייעוד מסוג Radeon RX 6600M, שכמו במקרה של המעבד אולי אינו נמצא בשורה הראשונה של כרטיסי הצמרת הנוכחיים בשוק הגרפי, אך עדיין הוא מספיק חזק כדי לספק ביצועים מצוינים בכל תחום שבדקתי אותו – ובעיקר במשחקים כמובן.
המחיר של YOGA AIO 7 בתצורה שנשלחה לבדיקה עומד על כ-8,500 שקל. זה לא זול, אבל הוא מספק יכולות גבוהות עם עיצוב נהדר, שהוא בסופו של דבר עניין של טעם וריח, וגם תפקודיות גבוהה שמתאימה כמעט לכל שימוש שאפשר להעלות על הדעת ברמה הצרכנית והמשרדית.
31/08/23 13:59
10.53% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"פרויקט 42" – מיזם חשאי של טסלה – הפך באחרונה לנושא שאליו הוקדשו שתי חקירות שעורכות הרשויות האמריקניות. לפי הדיווחים, מדובר במהלך לבניית בית עבור מנכ"ל יצרנית המכוניות החשמליות, ומי שהוא הדמות המאוד דומיננטית ומפורסמת שמובילה את החברה, אילון מאסק.
טסלה לא חשפה פרטים רבים על הפרויקט המסתורי, אך ככל הידוע מדובר בבית זכוכית ענק, שיוקם בסמוך למשרדי יצרנית כלי הרכב החשמליים, באוסטין, טקסס. הבית כולל מספר חדרי שינה, חדרי רחצה, בריכה, גינה ומגרש טניס.
החקירה הפדרלית נפתחה לאחר שרשות ניירות ערך האמריקנית, ה-SEC, קיבלה תלונה על כך שטסלה עשתה שימוש במשאבי החברה לטובת הפרויקט הפרטי של מאסק. לפי דיווח חדש של הוול סטריט ג'ורנל, הרשות בודקת כעת, במסגרת חקירה שהשיקה, האם טסלה הפרה את חוקי ניירות הערך של המדינה בכך שלא דיווחה על הפרויקט למשקיעים.
בנוסף, על פי הדיווח בתקשורת, גם התובע הכללי של ארה"ב שבמשרד המשפטים חוקר את השימוש בכספי החברה שעשתה טסלה, לכאורה, עבור הפרויקט.
החקירות עדיין "בשלב מוקדם"
עם זאת, החקירות של משרד המשפטים וה-SEC עדיין נמצאות ב"שלב מוקדם", כך על פי הג'ורנל, ולא בטוח שיובילו לכתבי אישום. מאידך, בארה"ב בלתי חוקי להשתמש בכספי חברה לצורך הוצאות אישיות – במיוחד כאשר מדובר בחברה ציבורית. אם מתגלה כי חברה ציבורית השתמשה בכספיה לצורך אישי של בכיר, הדבר עלול להוביל לתביעות משפטיות מטעם בעלי מניות. בנוסף, אם ימצא בחקירות שכספי טסלה אכן שימשו למימון בית הזכוכית האקסטרווגנטי עבור הבוס שלה, ואם ה-SEC תחליט שחוקי ניירות הערך של המדינה הופרו, החברה ככל הנראה תקנס, וכמו כן – מאסק עשוי להידרש לשלם קנס אישי.
נזכיר כי מאסק חשף בעבר, ובהרבה גאווה, את העובדה שהוא מתגורר בבית זעיר וצנוע, שמחירו 50 אלף דולר בלבד. הבית שוכן בבוקה צ'יקה, טקסס, בצמוד למתקן של חברה אחרת שהוא הבוס הגדול שלה, ענקית החלל SpaceX.
בית זה, כך דווח בעבר, הוא למעשה בית-קופסה בגודל של 35 מ"ר בלבד. הבית הוא מתוצרת חברת בוקסבל (Boxable), שמאסק מושקע בה אך לא במוצהר, וייחודו – הוא מוכן במלואו במפעל רובוטי ומתקפל לכדי קופסה שקל לשנע. Elon Musk is planning to build a glass house, but on Mars. pic.twitter.com/4Q0xpLtbm0
— DogeDesigner (@cb_doge) August 31, 2023 משושה מעוות או קוביית זכוכית?
דיווחים קודמים מיולי כבר הזכירו כי מאסק תכנן לעצמו פעם בית זכוכית מפואר ליד מטה טסלה באוסטין, טקסס, בשווי של מיליוני דולרים. הפרויקט הסודי, כך צוין אז, כלל מבנה עטוף בזכוכית, שבתוכו מעוצבים מאפייני מגורים כמו חדרי שינה, חדרי אמבטיה ומטבח. בנוסף דווח על מפל ששולב בנוף הסובב את הבניין בעל הלוק העתידני. הקונספטים של מבנה הבית כללו כמה אפשרויות, האחת היא שהבית יבנה בצורת "משושה מעוות" והשניה שיהיה לו מראה של קוביית זכוכית, המזכירה את החנות של אפל בשדרה החמישית.
הוול סטריט ג'ורנל דיווח כבר ביולי כי מועצת המנהלים של טסלה בודקת האם נעשה שימוש לרעה בכספי החברה לצורך הפרויקט. בעבר, עובדים אמרו שהחברה הזמינה קירות עשויים מזכוכית מיוחדת בכמה מיליוני דולרים. הג'ורנל לא פירט אם הקירות המדוברים אכן התקבלו, או עד כמה התקדם "פרויקט 42".
אילון מאסק, מנכ"ל טסלה במפעל החברה. צילום: וויקיפדיה
חקירה נוספת לטסלה?
במקביל לאירועים אלו, חקירה נוספת הושקה ככל הנראה לטסלה על ידי הרשויות האמריקניות, כך לדברי רויטרס. טווח (מרחק) הנסיעה במכוניות טסלה – המתבסס על יכולות הסוללה שלה – נחשף באחרונה כנמוך מהצהרותיה המוקדמות של החברה.
סוכנות הידיעות דיווחה ביולי, בתוך ציטוט מומחים שבחנו ובדקו את יכולות הטסלות החדשניות והפופולריות מאוד, כי כלי הרכב החשמליים לרוב לא השיגו את טווחי הנסיעה שפרסמה החברה, ואת התחזיות שנעשו על ידי המכשירים המותקנים בכלי הרכב עצמם. בדיווח מהחודש הקודם טענה רויטרס כי החברה כתבה אלגוריתמים לפני כעשור, כדי ליצור הערכות טווח נסיעה "ורדרדות" בלוח המחוונים שלה. עוד טענה רויטרס כי בטסלה הוקם "צוות הסחה" ייעודי שתפקידו היה למסמס פגישות שירות לקוחות הקשורות לנושאי אכזבה מיכולות הסוללות הנטענות של כלי הרכב.
בקשר לכל החקירות – דובר ה-SEC אמר כי הרשות לא תגיב על קיומה או אי-קיומה של חקירה אפשרית בנושא פרויקט 42. בנוסף, לא מאסק ולא דובר משרד התובע האמריקני במנהטן, שהג'ורנל טוען כי מוביל את החקירה, לא הגיבו עד כה בנדון.
31/08/23 17:45
9.47% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
האקרים פיתחו אפליקציות זדוניות, שמתחזות לטלגרם וסיגנל, ומפעילים אותן נגד משתמשים באירופה ובארצות הברית – כך לפי מחקר חדש של ESET.
חוקרי ענקית אבטחת המידע זיהו שני קמפיינים פעילים, שמכוונים נגד משתמשי אנדרואיד, כשהתוקפים משויכים לקבוצת התקיפה GREF, שפועלת בחסות סינית. אחד הקמפיינים מבוצע באמצעות אפליקציה שנקראת FlyGram, והוא פועל החל מיולי 2020, והשני מבוצע באמצעות אפליקציית Signal Plus Messenger, והחל לפעול ב-2022.
לפי ESET, כדי שהאפליקציות הזדוניות יגיעו לטלפונים של היעדים שלהם, ההאקרים הפיצו את קוד הריגול של BadBazaar לאנדרואיד באמצעות החנויות של גוגל וסמסונג, כמו גם אתרים ייעודיים, תוך שהם מתחזים לטלגרם ודינגל, שהן אפליקציות לגיטימיות לצ'ט מוצפן. התוקפים הצליחו להטמיע את היכולות באפליקציות המזויפות באמצעות שינוי הקוד הפתוח ביישומונים והוספת קוד זדוני אליהן. יש לציין ש-Signal Plus Messenger היא המקרה המתועד הראשון של ריגול אחרי התקשורת של קורבן דרך אפליקציית סיגנל.
המדינות שבהן ההאקרים הפילו קורבנות. במקרה הזה, ישראל, למרבה השמחה, לא במפה. מקור: ESET
מ-ESET נמסר שאלפי משתמשים הורידו את יישומוני הריגול. נתוני הטלמטריה של החברה זיהו אותם במכשירי אנדרואיד בחלק ממדינות האיחוד האירופי, בארצות הברית, באוקראינה ובמקומות נוספים ברחבי העולם. שתי האפליקציות הוסרו מ-Google Play מאוחר יותר.
איך זה עובד?
לוקאס סטפנקו, מחוקרי ESET שחשפו את הקמפיין, אמר כי "קוד זדוני ממשפחת BadBazaar הוחבא בגרסאות הנגועות של אפליקציות סיגנל וטלגרם, המספקות לקורבנות חוויה של אפליקציה רגילה אך כוללות פעילות רקע של ריגול". לדבריו, "המטרה העיקרית של BadBazaar היא הדלפת מידע מהמכשיר, ובכלל זה רשימת אנשי הקשר, יומני השיחות ורשימת האפליקציות המותקנות, וריגול אחרי הודעות בסיגנל באמצעות קישור חשאי בין אפליקציית Signal Plus Messenger למכשיר של התוקף, שהיא שיטת ריגול ייחודית". החוקרים ציינו בהקשר זה כי "לא ראינו ניצול לרעה של פונקציית 'חיבור מכשיר', כפי שנעשה כאן, בנוזקות אחרות. זו הדרך היחידה שבה התוקף יכול לקבל את תוכן ההודעות בסיגנל".
באפליקציית הטלגרם המזויפת, FlyGram, הקורבן נדרש להתחבר באמצעות חשבון הטלגרם הלגיטימי שלו, כפי שהוא נדרש לעשות באפליקציית טלגרם הלגיטימית. לפני סיום ההתחברות, FlyGram מתחילה לתקשר עם שרת השליטה והבקרה, ו-BadBazaar מקבלת את היכולת להדליף מידע רגיש מהמכשיר. FlyGram יכולה לגשת לגיבויים של טלגרם, אם המשתמש הפעיל אפשרות ספציפית שהתוקפים הוסיפו. ב-ESET יודעים לומר שלפחות 14 אלף חשבונות הפעילו את האפשרות הזאת.
עוד מציינים חוקרי ענקית האבטחה כי ייתכן ששרת הפרוקסי של התוקף באמצעות אפליקציית הטלגרם המזויפת יכול לתעד מידע היקפי (מטה-דאטה) בהיקף מסוים, אך הוא לא יכול לפענח את ההצפנה של הנתונים וההודעות שהועברו בטלגרם עצמה. בניגוד ל-Signal Plus Messenger, ל-FlyGram אין יכולת לקשר בין חשבון הטלגרם של המותקף לבין מכשיר התוקף, או ליירט את התקשורת המוצפנת של הקורבנות.
31/08/23 16:11
7.37% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בשבוע שעבר קיימה פלייטיקה במשרדיה טקס הקדשת קומת Wellness לזכרה של דינה דיזנגוף למברגר, עובדת החברה שנפטרה בחודש ינואר 2022, בגיל 32, אחרי מאבק במחלת הסרטן. דינה עבדה בחברה כשנתיים וחצי, תחילה במטה החברה ואחר כך בסטודיו Solitaire Grand Harvest.
דינה האמינה מאוד בחיבור גוף, נפש, אורח חיים בריא וחברתי, תפיסה המתכתבת באופן מושלם עם קומת ה-Wellness, על כן בחרה החברה להמשיך את דרכה וכך להנציח אותה. באירוע חשיפת שלט הזיכרון, השתתפו ונשאו דברים מנהלי חברת פלייטיקה וסטודיו סוליטייר, בני המשפחה, הרופאה שטיפלה בה, מייסדת עמותת חאלסרטן, המרצה איה גונן וחברים.
דינה טופלה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, והרגישה באופן יומיומי את הצורך בחיבור בין צעירים וצעירות המטופלים במחלה ומתן מענה לצורכיהם המיוחדים לאור גילם הצעיר. מתוך כך שאפה להקים במחלקה מרפאת צעירים ואף עשתה זאת בדרכה שלה כבר בזמן שטופלה על ידי יצירת קשרים חברתיים עם מטופלים שפגשה. על כן המשפחה וחברת פלייטיקה החליטו להמשיך את דרכה ולהעניק למטופלים ולמטופלות הצעירים את המענה הנחוץ להם.
זיוה שלום, סמנכ"לית חוויית עובד בפלייטיקה: "פלייטיקה מכבדת ומוקירה את זכרה של דינה ועל כן אנו מקדישים את קומת ה Wellness במשרדינו לה ולמורשתה. פלייטיקה מעניקה חשיבות רבה ומחויבות לתמוך בסביבה הוליסטית ובריאה לעובדי ועובדות החברה ברוח השקפת עולמה של דינה. יתרה מכך, החלטנו להשתתף יחד עם עמותת חלאסרטן בהקמת מרפאת צעירים בהדסה עין כרם ולסייע לחולי סרטן צעירים ומשפחותיהם המטופלים בבית החולים שבו טופלה דינה. אנו מקווים שאנו מגשימים בכך את צוואתה הרוחנית לדאוג תמיד לרווחת הזולת".
בחודש פברואר השנה פלייטיקה תרמה 270 אלף שקלים לטובת הקמת מרפאת צעירים בהדסה עין כרם. המרפאה תוקם ותנוהל בשיתוף פעולה עם עמותת חלאסרטן, המתמחה בליווי חולי סרטן צעירים. המשפחה הודתה לחברת פלייטיקה על תרומתה הנדיבה ועל התמיכה והליווי בדינה ובהם לאורך כל הדרך וגם כיום.
31/08/23 16:25
6.32% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אילון מאסק עשה אמש (ד') דוקסינג ל"ידידו" מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, בשידור חי ב-X (טוויטר לשעבר), שהוא הבעלים שלה.
המילה דוקסינג היא בעצם אָאוּטִינְג אונליין שכולל חשיפת פרטיו האישיים של אדם ללא רצונו – וזה בדיוק מה שקרה אתמול, אם לשפוט לפי תגובות הצופים הרבים בתיעוד שבמהלכו התרחש האירוע.
אבל נתחיל בהתחלה – היזם המולטי-מיליארדר מאסק שידר אתמול בלייב נסיעה שלו במכוניתו החשמלית מתוצרת חברת טסלה, שנועדה להדגמת גרסת מנגנון הנהיגה האוטונומית המלאה, ה-FSD (ר"ת, Full Self-Driving) האחרונה שפיתחה החברה. במהלך הנסיעה הציע למאסק מישהו שהיה איתו ברכב לנסוע לביתו של צוקרברג, מנכ"ל מטא, ומאסק נענה לאתגר.
לא נלחמו זה בזה לבסוף. אילון מאסק ומארק צוקרברג. צילום: אילוסטרציה. ShutterStock
נזכיר כי צוקרברג ומאסק היו עסוקים במהלך חודשי הקיץ בתכנון של קרב פיזי ביניהם. אחרי שמאסק כתב שבא לו להילחם ב'צוק' בכלוב (זירה סגורה), משום שמטא שיבטה את X והשיקה רשת חברתית בסגנון מיקרובלוגינג שכמעט זהה לה, ת'רדס שמה. צוק נענה בזמנו להצעת יריבו הטכנולוגי מיד, אבל אחר כך נכנסה הפרשה כולה למעין סחרור, עם שלל הצעות והצהרות משני הצדדים, ולא מעט שעות אימון לקראת היוזמה שאותן השקיע רק אחד מהיוזמים – צוקרברג. מנכ"ל מטא ידוע כמתאמן ב-MMA, אמנויות לחימה משולבות, ובעיקר כמתמחה בג'יו ג'יטסו. בסוף צוקרברג הודיע שמאסק "לא רציני" וביטל את ההיאבקות. יזם הטכנולוגיה הלא רגוע הגיב לביטול בהצהרה ואמר שהוא מוכן להתייצב מיד בביתו של יריבו ולהילחם בו – אבל צוקרברג טען שאינו בבית.
מאז ממשיך מאסק מדי פעם להציע נסיעה וביקור פתע בבית הצוקרברגים, שממוקם בפאלו אלטו שבקליפורניה. הצעה שעד אתמול לא ממש קרמה עור וגידים.
אבל זה השתנה אתמול במהלך הדגמת ה-FSD, שהוזרמה בלייב במשך 45 דקות בפלטפורמת המדיה החברתית שבבעלות מאסק. יזם הטק התזזיתי פתח בנסיעה – אותה ביצע במכונית טסלה מדגם S, שצוידה במערכת FSD v12 החדשה כשהוא יושב מאחורי ההגה כנדרש, אך מניח למכונית להסיע אותו בעצמה. המכונית ניווטה את עצמה באמצעות מצלמות, חיישנים ותוכנה, מוזיטקה קלאסית קלה נשמעה ברקע והצופים יכלו לצפות בכל פרטי המסע ואף לראות כיצד הנסיעה מתנהלת בצורה חלקה יחסית, כשהמכונית נוסעת בזהירות ובאופן שנראה אחראי ומרשים.
מאסק נאלץ להתערב בנהיגה האוטונומית רק פעם אחת, ובהחלט הותיר רושם בביצועי המנגנון, אך כדאי לציין כי באחרונה הושקה כנראה חקירה לטסלה על ידי הרשויות האמריקניות, כך לדברי רויטרס. טווח (מרחק) הנסיעה במכוניות טסלה – המתבסס על יכולות הסוללה שלה – נחשף בתחקיר שערכה הסוכנות כנמוך מהצהרותיה המוקדמות של החברה. בדיווח שבו נקר הנושא ועלה בחודש הקודם טענה רויטרס כי החברה כתבה אלגוריתמים לפני כעשור, כדי ליצור הערכות טווח נסיעה "ורדרדות" בלוח המחוונים שלה. עוד טענה רויטרס כי בטסלה הוקם "צוות הסחה" ייעודי שתפקידו היה למסמס פגישות שירות לקוחות הקשורות לנושאי אכזבה מיכולות הסוללות הנטענות של כלי הרכב. אתמול פרסמה רויטרס דיווח שהרשויות בארה"ב יחקרו את הממצאים הללו. https://t.co/VzTxpktH1q
— Elon Musk (@elonmusk) August 26, 2023 הנסיעה שינתה כיוון
אבל נשוב למכונית ללא מעורבות נהג של מאסק – כאמור, בשלב מסוים, החליט הבוס של X וטסלה לנסוע לביתו של צוקרברג ואז חיפש את הכתובת של הבית בגוגל, בתוך שהוא חושף בפני העוקבים את כתובת הבית.
"אנחנו יכולים לדפוק על הדלת או מה שלא יהיה… אנחנו נגיד שלום, נהיה ידידותיים. זו רק חקירה סתמית אם הוא רוצה להילחם", אמר מאסק בהזרמה.
אלא שאחרי שהגיע לרחוב של מייסד מטא ופייסבוק, הסתובב מאסק והסתלק משם ללא כל התפתחות מיוחדת. אך המעשה של מאסק עורר ביקורת רבה ברשתות החברתיות. רבים מבין 11.6 מיליון הצופים בהזרמה טענו כי הבעלים של X פשוט חצה את הגבול כשעשה לצוקרברג דוקסינג. מאסק מצידו הסביר שהכתובת נמצאה דרך גוגל ולכן המעשה, לדבריו, אינו מוגזם. אבל בדיווח שלו מזכיר The Verge כי מאסק חסם את חשבון ElonJet@, שעקב אחרי המטוס הפרטי שלו, וסילק אותו מטוויטר, בטענה שהמעשה של הפרופיל מהווה "סיכון בטיחות אישי ישיר" עבורו.
"אנחנו בסך הכל מגיעים למקום שבו גוגל אומרת שצוקרברג גר. אני לא חושב שזה באמת יכול להיחשב כדוקסינג, אם רק נחפש בגוגל את הבית שלו", אמר מאסק על הנסיעה וההאשמות נגדו.
כאמור, על אף שמאסק הגיע בסופו של דבר לכתובתו של צוקרברג בפאלו אלטו, הוא החליט שלא לדפוק על הדלת, עזב את הרחוב וחזר למטה של טסלה.
צוקרברג, ככל הידוע, לא הגיב לאקט האחרון של מאסק, אבל המעשה בהחלט עורר שוב סערה ציבורית, וניכר שהאיש שמשבש טכנולוגיות על בסיס קבוע, הוא גם מומחה גדול בהטרלות, כמו גם בהשקת דרמות ברשת.
31/08/23 12:07
5.26% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בעידן הדיגיטלי המהיר, עסקים מחפשים דרכים חדשניות לשדרג את רמת השירות, הן ללקוחות והן לעובדים. מודלי שפה מבוססי בינה מלאכותית, דוגמת ChatGPT, צוברים פופולריות לאחרונה, מאחר שניתן למנף אותם לקידום העסק על ידי ייעול ערוצי התקשורת, צמצום של משימות סיזיפיות ומתן סיוע מותאם אישית. עם זאת, קיימים עדיין אתגרים רבים ביישום נכון של המודלים הללו, דבר שמקשה להגיע לתוצאות הרצויות.
על מנת לנהל ביעילות את התנהגות המודל בצ'אט, ישנן כמה אסטרטגיות שניתן ליישם. ראשית, פרומפט ברור וספציפי עוזר להנחות את ChatGPT לעבר הנושא או המשימה המיועדים
שדרוג חווית שירות הלקוחות
יישום צ'טבוט המבוסס על ChatGPT מאפשר לעסקים להציע שירות ללקוחות מסביב לשעון, תוך התייחסות מיידית לפניות שלהם. היכולת של המודל להבין שפה טבעית מאפשרת לו להשתתף בשיחות דמויות אנוש, לספק תגובות מדויקות והמלצות מותאמות אישית.
עם זאת, על מנת להשיג חוויה יעילה המותאמת ללקוחות הספציפיים של העסק, יש להגדיר את הצ'אט בצורה מדויקת. כולנו אספנו חוויות מעייפות משיחות עם בוטים, שבהן הרגשנו שאנחנו לא מקבלים מענה, בסופן פעמים רבות חזרנו למוקד האנושי. על מנת שהלקוחות שלכם לא ירגישו שהם מבזבזים זמן לריק, הצ'טבוט שלכם צריך לדעת איך להתנהג ואיך לדבר.
ChatGPT – כלי ה-AI היוצרת הראשון ומצליח ביותר כיום. צילום: BigStock
שליטה בפרומפט של ChatGPT חיונית כדי להבטיח את התוצאה הרצויה ולקיים עם הבוט שיחה פרודוקטיבית.
על מנת לנהל ביעילות את התנהגות המודל בצ'אט, ישנן כמה אסטרטגיות שניתן ליישם. ראשית, פרומפט ברור וספציפי עוזר להנחות את ChatGPT לעבר הנושא או המשימה המיועדים. אם תכללו הוראות או גבולות מפורשים בפרומפט, תוכלו לצמצם את תגובת המודל בדיוק לתחום בו יש לו "סמכות" להגיב.
בנוסף, חשוב לעשות שימוש בהודעות מערכת, שמסייע לקבוע את הקונטקסט וההתנהגות של הצ'טבוט – לדוגמה אם נרצה שהבוט ידבר באדיבות או בתבניות מסוימות. חשוב גם לחזור ולנסות פרומפטים שונים, ולהתאים אותם לפי הצורך, כדי להשיג את התוצאה הרצויה. סקירה וניטור שוטף של תגובות המודל מאפשרת שיפורים ושכלולים מתמשכים כדי לשלוט בשיחה.
לדוגמה, אם המטרה של הצ'אט היא לתת שירות בנושא הלוואות ללקוחות בנק, נוכל בהגדרות לקבוע שהוא יכול לספק מידע והמלצות בנושאים בנקאיים, ומאידך שהוא אינו יכול לספק המלצות בתחום המשפטי. נוכל להגדיר כי במקרה שלקוח פונה בשאלה משפטית, הבוט יחזור ללקוח עם תשובה קבועה בסגנון "אני רואה שהנושא לא קשור אליי, אני יכול להפנות אותך לגורמים אחרים".
שילוב של מספר פרומפטים, קוד ודאטה בייס ייעודי, יכול לאפשר שיחה יותר מורכבת וכמעט אנושית עם הבוט. לדוגמה, הוא מאפשר לנתב את השיחה לנושא אחר. אם הלקוח משנה את נושא השיחה באמצע השיח, הפרומפט מאפשר להמשיך את השיחה בצורה זורמת ולענות על צורך שהתחלף, במקום להעביר את המשך הטיפול לאדם או ישות אחרת בארגון. פרומפטים יכולים גם לשמש לניטור ובקרה של שירות הלקוחות ולספק נתונים בזמן אמת אודות השיחות המתנהלות, כך הארגון יכול ללמוד על רמת שביעות הרצון של הלקוחות מהשירות.
בניית מגרש משחקים מקומי לארגון
OpenAI Playground היא הפלטפורמה המקוונת של OpenAI, המאפשרת לאנשים לתקשר ולהתנסות עם היכולות של מודלי בינה מלאכותית, דרכה ניתן להזין שאילתות ולקבל תגובות בזמן אמת. אולם, ניתן גם למנף אותה ככלי פנים-ארגוני לטובת העובדים.
סביבת Playground ייעודית לארגון, מאפשרת לעובדים לחפש מידע ולקבל הדרכה בנושאים שונים הרלוונטיים לתפקידיהם ולתחומי האחריות שלהם, כאשר המידע נשאב מהרשת הארגונית באופן מאובטח ופרטי. לדוגמה, עורך דין שעובד בחברת ביטוח יכול להעלות מהרשת הארגונית את כל ההיסטוריה של תביעות הרשלנות בחברה, או לתמצת מספר גבוה של מסמכים.
יתרה מכך, סביבת Playground ארגונית יכולה לשמש להכשרה, לתרגול תרחישים ואינטראקציות ולחידוד כישורי התקשורת של העובדים – לדוגמה, היא יכולה להיות מותאמת גם לאנשי השירות הטלפוני בעת מענה ללקוחות ולהציע תסריטי שיחה.
לסיכום, תוך זמן קצר חלק נכבד מהארגונים יעשו שימוש ב-ChatGPT כדי לספק שירות טוב יותר ללקוחות ולתמוך בעובדים מקצועיים. כיום קיימים גם פתרונות מסוג זה בשפה העברית, דבר שמאפשר לטכנולוגיה להתקבל טוב יותר בקרב לקוחות ולהיטמע בקלות רבה יותר בקרב העובדים. יישום נכון של המודל יכול לשנות את כללי המשחק עבור ארגונים רבים ולייצר עבורם יתרון תחרותי משמעותי.
31/08/23 16:33
5.26% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שם ותפקיד: קטיה גרינברג, דאטה סינתטית/מובילת צוות 3D בקליק-אינס (Click-Ins).
תפקידים קודמים: מומחית 3D.
השכלה: הנדסאית תקשורת חזותית, מכללת אורט הרמלין להנדסה.
מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה? עוד בצעירותי נמשכתי לעולם העיצוב, האסתטיקה והאמנות החזותית. במשך השנים הבנתי שעולמות אלה גלומים בתוך תחום הטכנולוגיה, והבנתי גם כי בעולם שבו אנו חיים כיום, לטכנולוגיה יש תפקיד מכריע וחשוב בהצלחה ותחרותיות בשוק העבודה הדינמי והמשתנה בתעשיית ההיי-טק. משיכה זו היוותה מרכיב מרכזי בהחלטה לשלב בין האהבה והתשוקה שלי לעיצוב לבין תחום מאתגר ומרתק שיש בו עתיד מבטיח. כך יצא, שלמדתי תקשורת חזותית ושילבתי את היצירתיות, הידע והכישרון שלי בחברת היי-טק, כראש צוות דאטה סינטטית.
תחום הטכנולוגיה, כאמור, אפשר לי להגשים את עצמי ולהביא למיצוי את יכולותיי. כמו כן, לתת ביטוי לכישורים האישיים שלי הן בתחום העיצוב והן בתחום המחשוב. תחום זה מאפשר לי להעז, להתפתח, ללמוד דברים חדשים וכמו כן מעצים אותי ונותן לי הרגשת סיפוק. כראש צוות, המייצרת נתונים סינתטיים לצורך אימון מערכות בינה מלאכותית, עלי ללמוד כל הזמן, להתקדם ולהתאים את עצמי בעולם טכנולוגי דינמי ומשתנה.
האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשיית ההיי-טק?
בהתבסס על נתונים עדכניים נראה כי מצב הנשים בהיי-טק הישראלי אינו מזהיר, וכי הן מהוות 35% מעובדי תעשיית ההיי-טק בישראל, אך יחד עם זאת, אני סבורה כי יש מגמת שיפור וכי יותר ויותר נשים, גם במגזר החרדי, הוכיחו כי הן ראויות לקבלת תפקידן בתחום הטכנולוגיה ובתעשיית ההיי-טק, וכי בזכות היכולות האישיות שלהן הן הצליחו ושברו את תקרת הזכוכית בכך שקיבלו תפקידי ניהול בכירים. נשים רבות מהוות מודל לחיקוי ומעוררות השראה. חשוב שנלך בעקבותיהן על מנת שיותר ויותר נשים תיכנסנה לתעשיית ההיי-טק.
האם נתקלת באפליה בענף, נגדך אישית, על רקע היותך אישה?
אני בתעשיית ההיי-טק כבר מספר שנים, ולשמחתי לא נתקלתי באפליה על רקע היותי אישה. אני נמצאת בסביבת עבודה שמאפשרת לי לבטא את הידע והכישורים האישיים שלי. אני מרגישה שווה בין חברי הצוות שלי ועמיתים אחרים. מעולם לא חשתי על בשרי אפליה, תמיד האמנתי בעצמי ובכישוריי. אנשים שסביבי האמינו בי ואפשרו לי להצליח בעבודתי ולתרום מעצמי את הטוב ביותר עבור כולם.
31/08/23 14:16
4.21% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ימים ספורים לאחר הדיווחים על האפשרות לעסקת ענק בסייבר הישראלי, שבה וויז תרכוש את סנטינל וואן, הודיעה האחרונה על סיום השותפות הבלעדית בין שתי החברות.
בהודעה שמסרה אמש (ד'), סנטינל וואן אישרה דיווחים בתקשורת שלפיהם היא מפסיקה את שיתוף הפעולה שלה עם וויז, שנחתם לשנה וחצי והחל בחודש מרץ האחרון. אנליסטים ציינו כי ההודעה משקפת את הרצון של תומר וינגרטן, ממייסדי ומנכ"ל סנטינל, לשבש את סיכויי הרכישה, ולא לפעול ביחד עם אסף רפפורט, ממייסדי ומנכ"ל וויז – הרוכשת העתידית.
יום לפני ההודעה לתקשורת, סנטינל שלחה מייל לעובדי המכירות שלה, כמו גם לוויז, שבו היא הודיעה להם על הפסקת השותפות, שהחלה בחודש מרץ. במייל נכתב כי החברה סיימה את הסכם המכירה שלה עם וויז וכי "שותפות וויז לא הייתה מהותית לעסק שלנו".
אסף רפפורט, ממייסדי ומנכ"ל וויז. צילום: עומר הכהן
נראה שבסנטינל לא קיבלו בעין יפה את ההודעה של וויז על הכוונה שלה לרכוש אותה, וההערכות הן שאם כבר, היא מחפשת רוכשת יותר ותיקה ומבוססת.
ההתפתחות האחרונה בולטת בין היתר על רקע דברים שאמרו וינגרטן ורפפורט באפריל האחרון: כל אחד מהם שיבח את הישגי החברה השנייה, במהלך ראיון משותף בכנס RSA. יש לציין ש-וויז הרעיפה מחמאות על סנטינל גם בהודעה שלה על המגעים לרכישה.
כך או כך, בשוק ההון מעריכים שסיכויי העסקה לא גבוהים
הדיווחים על כוונת וויז לרכוש את סנטינל וואן פורסמו בסוף השבוע האחרון, אלא שבשוק ההון העריכו כי יש סיכוי גדול שהעסקה לא תצא לפועל, בסופו של דבר, עקב סכום המזומנים הגדול שיהיה על וויז להשקיע בה ומאחר שהחברה עדיין לא שכרה את שירותיו של בנק השקעות – מהלך שמבוצע בדרך כלל כשחברות רוצות לבצע עסקאות מעין זו. עם זאת, על פי סוכנויות הידיעות, וויז נמצאת בימים אלה במשאים ומתנים עם כמה בנקים.
רוכשות פוטנציאליות נוספות של סנטינל שאוזכרו הן פאלו אלטו ומיקרוסופט. אם סנטינל אכן תירכש על ידי מי מהחברות, ההערכות בסוף השבוע היו שהיקף העסקה יעמוד על סכום הנע בין חמישה לשישה מיליארד דולר.
קצת על וויז וסנטינל
וויז, שעוסקת בעולם הגנת הסייבר בענן, הוקמה על ידי רפפורט, עמי לוטבק, ינון קוסטיקה ורועי רזניק. היא מונה יותר מ-700 עובדים ולאחר גיוס שערכה בפברואר השנה, שוויה נאמד בכ-10 מיליארד דולר. הכנסותיה עומדות על מאות מיליוני דולרים בשנה ויש לה הר מזומנים של 900 מיליון דולר בקירוב.
רפפורט עלה למפת הסייבר העולמית לאחר שמכר ב-2015 את אדאלום, שאותה הקים עם לוטבק ורזניק, למיקרוסופט תמורת 320 מיליון דולר. ב-2018 הוא מונה למנהל מרכז הפיתוח הישראלי של הענקית מרדמונד.
במרץ 2021 קבעה וויז שיא והפכה לחד קרן – שנה בלבד לאחר הקמתה. לאחר שנה וחצי בלבד של פעילות היא צמחה לשווי של שישה מיליארד דולר – שיא עולמי. בפברואר השנה היא גייסה 300 מיליון דולר לפי שווי של 10 מיליארד, ורפפורט הודיע על הוצאת חלק נכבד מכספי החברה מישראל, עקב המהפכה המשטרית של הממשלה. החברה בנתה בסיס רחב של מאות לקוחות, מתוכם כ-30% ברשימת פורצ'ן 100.
גרטנר אפיינה את העשור הנוכחי כעשור של ענן ואבטחה, ופה וויז נכנסת – עם פלטפורמה שמספקת למנהלי האבטחה נראות ויכולת תגובה מהירה. סנטינל וואן הוקמה ב-2013 על ידי וינגרטן, המנכ"ל, ואלמוג כהן. היא מונה כ-2,000 עובדים, וגם לה יש הכנסות שנתיות וקופת מזומנים של מאות מיליוני דולרים. סנטינל הונפקה ב-2021 לפי שווי של תשעה מיליארד דולר – ההנפקה הגבוהה אי פעם של חברת הגנת סייבר, אלא ששוויה הנוכחי נאמד בקצת יותר ממחצית הסכום הזה – 4.9 מיליארד דולר. ביוני השנה, סנטינל וואן חוותה ירידה חדה מאוד בשער המנייה שלה.
וויז תרוויח ברכישה, אם יתממש הסיכוי שהיא תקרה – וזה, כאמור, מוטל בספק – דבר שהיא כנראה רוצה מאוד: כניסה מהירה לבורסת ניו יורק – וזה שווה הרבה כסף, כמו גם מוניטין. זאת, בנוסף לקופת מזומנים של כ-700 מיליון דולר. סיבה נוספת היא שהנרכשת היא מותג בולט למדי בתחום שבו פועלות שתי החברות – הגנת תחנות קצה. אלא שסנטינל היא חברה מפסידה, כאמור, ומתחרה בשוק קשה, מול חברות ענק כגון מיקרוסופט, פאלו אלטו, מק'אפי וקראודסטרייק.